LEAN ondersteunt renovatieproject in Brussel

9 november 2023

In de Marollen, een opkomende historische wijk in het centrum van Brussel, renoveert Jacques Delens verschillende sociale woonblokken in het kader van het Brusselse Klimaatplan. De Brusselse Woning, de openbare vastgoedmaatschappij die de sociale woningen in Brussel beheert, heeft hen de renovatie toevertrouwd van verschillende van zijn sociale woonblokken aan het Vossenplein. Het contract omvat de realisatie van de bouwschil en isolatie, en de modernisering van de technische installaties. De werken gingen in juli 2023 van start en zullen naar verwachting in september 2024 voltooid zijn.

Volledige renovatie van de binnenruimten

Pierre Heneffe, werfleider, licht toe: “De woningen blijven bewoond tijdens de werken en worden daarom in verschillende fasen afgewerkt. Zo kunnen we de overlast waar mogelijk minimaliseren en kan de planning van de werken en de agenda van de huurders nauwgezet gerespecteerd worden. We plannen in twee huizen tegelijk te werken met twee teams. Om de binnenwerken uit te voeren, beschikken we over 12 kalenderdagen per woning, die in 3 werkfasen worden verdeeld.”

Een eerste fase omvat ventilatie- en elektriciteitswerken, valse plafonds, schilderwerken en de vervanging van het afzuigsysteem. In de tweede fase vervangen we het raam- en houtwerk, en in een laatste fase zullen we alles afwerken.

LEAN helpt bij de bijzonder uitdagende gevelwerken

De werken aan de buitenkant zijn een bijzondere uitdaging. De bestaande gevelbekleding moet bij twee gebouwen volledig worden weggehaald. Het volledige dak van een van de gebouwen moet eveneens worden verwijderd, waardoor de draagstructuur van het gebouw gedurende enkele weken, midden in de winter, blootgesteld zal zijn.

Pierre Heneffe legt uit: “We hebben beslist om zoveel mogelijk samen te werken met onze eigen teams voor het schrijnwerken, de elektriciteitswerken, logistiek en waterdichting. Hierdoor zijn we enorm flexibel. Verder hebben we een LEAN-planning opgezet om alles goed op te volgen en zoveel mogelijk samen te werken met onze verschillende partners. We zijn erg trots op dit project. Het heeft ons verplicht om onze manier van werken te herzien. En het heeft een positieve invloed op de herontwikkeling van de sociale woningen in de wijk.”

Het Brusselse Klimaatplan

Het project maakt deel uit van het Brusselse Klimaatplan, dat tot doel heeft om tegen 2050 koolstofneutraal te zijn. Dit programma voorziet in de renovatie en grootschalige isolatie van sociale woningen in verschillende wijken van de hoofdstad dankzij de investeringen van de stad Brussel en de Huisvestingsmaatschappij van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (BGHM).

Na de renovatie

  • 65 % minder energieverbruik voor de verwarming
  • 61 % minder CO2-uitstoot
  • Het energielabel van de woningen gaat van E naar C+ (‘laag energieverbruik’)
  • Meer comfort voor de bewoners

Member of logo