Jacques Delens geeft Europees Parlement een heuse make-over

12 augustus 2019

Jacques Delens, een entiteit van BESIX, haalde een renovatiecontract binnen voor de kantoren in het Europees Parlement te Brussel. Deze werken worden uitgevoerd samen met CIT Blaton, en betreffen de volledige vernieuwing van de bestaande ruimtes .

Dit belangrijke contract brengt heel wat uitdagingen met zich mee. De grootste daarvan is de timing: de hele werf moet immers in een bijzonder korte tijdspanne van slechts 4,5 maanden worden afgewerkt.

Op het hoogtepunt van de werken zullen de teams maar liefst 700 kantoren gelijktijdig renoveren. In elk kantoor zal eerst een plaatsbeschrijving worden gemaakt. Daarna worden bestaande elementen afgedekt, het vaste meubilair gedemonteerd en opgeslagen. Vervolgens worden verlichtingsarmaturen, muurvinyl en vasttapijt vervangen, plafonds worden geschilderd, nieuwe kabels worden gelegd of vloerdozen worden aangepast. Laatste detail: voor elke zone van ca. 140 kantoren (tussen 100 en 180) moeten al deze werken – van demontage tot voorlopige oplevering – in 5 weken worden uitgevoerd.

Enkele kerncijfers: deze werken omvatten in totaal 2.200 kantoren, ca. 53.000 m² tapijt, 80.000 m² muurvinyl, 30.000 m² te schilderen plafonds en 2.000 te vervangen verlichtingsarmaturen.

De tweede uitdaging betreft de veiligheid. Het Europees Parlement is natuurlijk een zeer gevoelige plaats. Daarom zijn de toegangszones tot de werf beschermd door veiligheidsagenten en uitgerust met X-ray detectiesystemen en veiligheidsportieken. Alle inkomende apparatuur moet worden gecontroleerd. Ook worden er honden ingezet om eventuele springstoffen op te sporen.

De derde uitdaging is de bouwplaats zelf die zich pal in het hart van een bijzonder drukke wijk bevindt en geen plaats biedt voor opslagruimte. Alle leveringen moeten daarom zorgvuldig worden gepland en uitgevoerd. Bovendien is het gebruik van binnenliften verboden, waardoor de teams dus veel goederen- en personenliften moeten installeren.

Dit is niet de eerste werf van de groep op deze site. Jacques Delens en BESIX zijn goed vertrouwd met het Europees Parlement (de Leopoldruimte) waaraan ze zelf hebben meegebouwd, net als het Wilfried Martens-gebouw.


Member of logo