Project Brussel, België

Atomium

Bollen en hun technische uitdagingen

Activiteit: Restauratie

Na een grondige facelift wacht de populairste attractie van Brussel opnieuw een mooie toekomst. BESIX en Jacques Delens hebben de emblematische look van het Atomium weten te behouden dankzij duurzame en vindingrijke oplossingen, die tevens de duur van de werken hebben ingekort.

Tweede jeugd

Aanvankelijk zou het uithangbord van ‘Expo 58’ na afloop van de wereldtentoonstelling verdwijnen. Maar sinds de renovatie kan dit 165 miljard keer uitvergrote ijzerkristal opnieuw wedijveren met de modernste constructies. De 9 bollen zijn voortaan bedekt met roestvrij staal en uitgerust met superisolerende beglazing. De nieuwe metalen bekleding werd speciaal ontworpen om het geruite uitzicht van het oppervlak te behouden, terwijl ze tegelijk beantwoordt aan de huidige eisen op het vlak van thermische en akoestische isolatie en brandveiligheid.

Veeleisende rondingen

Het gebogen oppervlak van de bollen vereiste de aanpassing van bepaalde materialen en de ontwikkeling van specifieke oplossingen. Zo werd elk geheel van raamkader en beglazing apart op maat gemaakt.

De platen van roestvrij staal werden elektrolytisch gepolijst om het oppervlak zo glad en glanzend oppervlak als een spiegel te krijgen. Op die manier heeft de vervuiling er minder vat op. Deze behandeling biedt het bijkomende voordeel dat het oppervlak zelfreinigend is bij regenweer.

Een tijdwinst van zes maanden

De teams zijn erin geslaagd om de geplande renovatie van 28 maanden terug te brengen tot 22 maanden. Deze unieke prestatie is te danken aan de ingenieuze oplossingen en ingezette middelen. Vooral de plaatsing van de staalplaten en ramen op de verbindingsbuizen en bollen op 100 m boven de grond was een huzarenstuk. Een reuzenkraan hees de platen naar boven, waarna een team van professionele alpinisten ze monteerden, na een grondige analyse van de stabiliteit en windbelasting.

Projectinformatie

Projectnaam

Atomium

Categorie

Cultuur, Sport & Ontspanning

Contracttype

Build

Locatie

Brussel, België

Stakeholder(s)

BESIX, Jacques Delens

Opdrachtgever

ASBL Atomium

Bouwperiode

2004 - 2012

Architect

AMB Group and Geocal

Totale waarde

€ 19 miljoen

Gelijkaardige projecten

Member of logo